علی دهباشی کیست و الان کجاست
علی دهباشی با نام اصلی علیاکبر جعفر دهباشی روزنامهنگار ، نویسنده و سردبیر مجلهٔ بخارا متولد ۱ فروردین ۱۳۳۷ در قزوین است و سالهادر عرصه روزنامه نگار فعالیت کرده است. از سال ۱۳۶۹ به مدت ۷ سال سردبیر ماهنامة کِلک بود… دهباشی از شهریور ۱۳۷۷ سردبیری مجلة بخارا را برعهده گرفت.
مجله شبونه – دهباشی علاوه بر اینها ۳ سال ویراستار فصلنامه فرهنگستان علوم بود و به عنوان ویراستار انتخاب شده هیأت امناء چاپ آثار سیدمحمدعلی جمالزاده نیز برگزیده شد.
بیوگرافی علی دهباشی
علی دهباشی متولد ۱ فروردین ۱۳۳۷ در قزوین است دوران ابتدایی را در دبستان بامشاد و دوره دبیرستان را تا چهارم ریاضی در دبیرستانهای دکتر خانعلی و فردوسی گذراند. از سال آخر دبستان کار در چاپخانه را آغاز کرد و بهعنوان مصحح نمونههای چاپی چندین انتشاراتی در چاپخانه مسعود سعد کار میکرد.
خانواده هنرمند
او میگوید مادر و مادربزرگم از مهاجرین بودند. مادرم در «سراب» نزدیك تبریز بزرگ شد. پدرم همشهری دهخدا بود و چندین نسل از آنها ساكن قزوین بودند و اهل كتاب؛ پدرم كتابخانه مفصلی داشت. او ابتدا شغل آزاد داشت و بعد شغل اداری دیگری انتخاب كرد. من از كودكی با كتاب و مطالعه رشد كردم. درواقع لای كاغذ، كتاب و مجلههای پدر. اینكه من معتقدم كه هر اتفاقی میافتد، در دوران كودكی است و باید بچهها را بچسبیم و بزرگترها از دست رفتهاند، به خاطر تجربه خودم است كه اگر قرار باشد، مطالعه به عنوان یك عادت تركناشدنی به وجود بیاید، باید در كودكی و نوجوانی در شخصیت فرد شكل بگیرد. بعد از آن بسیار دشوار است. ما نمونههای كمی داریم كه در سنین بالا معتاد مطالعه باشند. عادت به كتابخوانی در كودكی در شخصیت فرد شكل میگیرد. وقتی انسان با كتاب آشنا میشود، شكل كنجكاویهای او عوض میشود. من از همان دوران دبستان در فعالیتهای مدرسه شركت میكردم.
در بیوگرافی علي دهباشي آمده است او را همه علاقهمندان به فرهنگ ايران ميشناسند، از بلنديهاي پامير تا تانزويل استراليا، از دانشگاه تهران تا دانشگاه آستين تگزاس. كلك و بخاراي او را نه فقط در كتابخانه هر ايران دوستي ميتوان يافت، بلكه دورههاي اين نشريههاي معتبر در كتابخانه دانشگاههاي معتبري چون هاروارد، سوربن، پرينستون و خوزه مارتي در هاوانا نگهداري ميشود. زندهياد داريوش شايگان بارها ميگفت كه علي دهباشي يك فرد نيست، يك وزارتخانه است و يك تنه به اندازه يك كل وزارت فرهنگ كار ميكند.
سوابق
علی دهباشی میگوید حدود 16 سال پیش در كتابخانهای در قلعه نوی خرقان شاهرود، با كلك آشنا شدم. استاد عبدالرفیع حقیقت، دوره كلك را به كتابخانه آرامگاه شیخ ابوالحسن خرقانی اهدا كرده بود. وقتی جلد این مجله را میبینید، با اسامی بزرگانی چون عبدالحسین زرینكوب و عباس زریاب خویی و احمد تفضلی و كریمامامی و ابوالقاسم انجوی شیرازی و… مواجه میشوید، كسانی كه به هر حال در دهه شصت به نحوی به انزوا رفتند.
از سال 69 تا 76، 94 شماره كلك را منتشر کرد
علی دهباشی میگوید داستان «كلك» و من، مثنوی هفتاد من كاغذ است. صاحبامتیاز مجله نظریات خاص ادبی داشت تا اینكه یك روز مشغول تنظیم مقالات شماره 95 بودم كه شنیدم مجله را به مبلغی واگذار كرده به چند نفر؛ خلاصه كلك در عرض چند سال چندین دست چرخید و سرانجام شد مجله جدول و بعد كلا امتیاز آن از سوی صاحبش فروخته شد.
وقتی میخواستم كلك را منتشر كنم، واقعا اندوختهای نداشتم. رفتم به چاپخانه صنوبر. در عین حال بد نیست بدانید بنیانگذار چهارده موسسه انتشاراتی بودم. ناظر چاپ برخی از این ناشران هم بودم. كارهای اینها را به چاپخانه میبردم. چاپخانهها پورسانت میدهند. من یك حقوقی از انتشارات میگرفتم، اما یك پورسانت هم چاپخانه میدهد. من هرگز آن پورسانت را دریافت نكردم. به همین خاطر وقتی شنیدند كه من اندوخته مالی ندارم و میخواهم مجله منتشر كنم، گفتند بیا چاپ كن، از شماره پنجم و ششم، پول شماره یك را بده. بنابراین من انگار دست پر به چاپخانه صنوبر رفتم، آقای احمدی و دوستانش بودند، خیلی لطف كردند و كلك را چاپ كردیم. قرار شد هر وقت فروختم، پولش را بدهم. از شماره سه و چهار و پنج، پولش را پرداختم. الان در حال نگارش مقالهای با این عنوان هستم: «كتابخانههایی كه من فروختم». در سال دوم یا سوم كلك بود كه كاغذ گران شد و به بحران بیپولی خوردم. دو هزار جلد از كتابهایم را توسط دكتر قانونپرور، به دانشگاه آستین تگزاس فروختم. با اینكه اینها پولش را دادند، آنجا یك پلاك به نام من زدند. فقط كتاب میخریدم. مرحله دوم، شش هزار جلد كتابهایم را به مدیر یكی از شركتهای نوشابهسازی فروختم، بعد پنج هزار جلد به یكی دیگر از تجار بازار فروختم. شش هزار جلد هم به خانم تاجری در دوبی فروختم. اخیرا همین هفته پیش هم، یكسری كتاب برای انتشار شماره نوروزی فروختم. یعنی به این ترتیب سرمایه زندگیام را فروختهام.
شما كارهای متنوعی میكنید. یكی از كارهای شما كتابهای زیادی است كه به كوشش یا تلاش شما منتشر شده است. همچنین زیاد كار میكنید.
بیماری علی دهباشی چیست
علی دهباشی به بیماری ریوی مبتلا است
پرویز پرستویی در صفحه اینستاگرام خود از بستری شدن علی دهباشی، پیشکسوت ادبیات و فرهنگ ایران در بیمارستان خبر داد.