سریال سربداران یکی از سریالهای قدیمی و نوستالژی تلویزیونی بوده که توسط محمدعلی نجفی کارگردانی شده است و در آن بازیگران شناخته شده زیادی حضور دارند این سریال در سال ۱۳۶۰ فیلمبرداری شد در سال ۱۳۶۲ برای نخستین بار از شبکه اول سیما بر روی آنتن رفت اما بارها از شبکههای مختلف صدا و سیما بازپخش شده است.
خلاصه داستان
خلاصه داستان درباره قیام سربداران خراسان به فرماندهی شیخ حسن جوری علیه مغولها میباشد در دورانی که ایران به سلطه مغولها درآمده بود تعدادی از سرداران نامدار ایرانی برای مبارزه با آنها و بیرون کردنشان گروهی تشکیل دادند که شیخ حسن جوری رهبری آن را بر عهده داشت در نهایت این گروه موفق شد که به رهبری شیخ حسن جوری و شیخ خلیفه مازندرانی مغولها را از ایران بیرون کنند.
اسامی بازیگران سریال سربداران با نقش
- امین تارخ بازیگر نقش شیخ حسن جوری
- سوسن تسلیمی بازیگر نقش فاطمه
- علی نصیریان بازیگر نقش قاضی شارع
- محمدعلی کشاورز بازیگر نقش خواجه قشیری
- فیروز بهجتمحمدی بازیگر نقش طغای تیمور
- جمشید لایق بازیگر نقش ارغون شاه
- افسانه بایگان بازیگر نقش ترکان بانو
- عنایتالله بخشی بازیگر نقش خان باشتین
- عطاءالله زاهد بازیگر نقش خواجه شمسالدین
- سعید اویسی بازیگر نقش ایلچی ابوسعید
- حسین محجوب بازیگر نقش شیخ راجی و زاهد پیر باشتین
- هاشم ارکان بازیگر نقش کلو ابوبکر نداف
- حسین خانیبیک بازیگر نقش آیتخت برده
- اسماعیل محرابی بازیگر نقش حسین حمزه
- فتحعلی اویسی بازیگر نقش ایلچی طغای
- بهروز بقایی بازیگر نقش درویش عزیز مجدی
- علیرضا شجاعنوری بازیگر نقش هوم، سرکردهٔ عیاران
- محمدعلی ساربان بازیگر نقش حسن حمزه
- جهانگیر صمیمیفرد بازیگر نقش کلو اسفندیار آهنگر
- چنگیز وثوقی بازیگر نقش محمد بیک
- آتش تقیپور بازیگر نقش پسرعم طغای
- محمد ابهری بازیگر نقش امیرمحمود اِسفَرایِنی
- حسین محباهری بازیگر نقش علی، مرید شیخ حسن
- مینو ابریشمی بازیگر نقش بانو سلطان، همسر محمد هندو
- شهرزاد کمالی بازیگر نقش زن باشتینی
- شیرین رضائیان بازیگر نقش ندیمهٔ سرای خواجه قشیری
- محمدعلی نجفی بازیگر نقش خواجه علاءالدین محمد هندو
بیوگرافی امین تارخ
امین تارخ (متولد ۲۰ مرداد ۱۳۳۲ در شیراز)، بازیگر تئاتر ، سینما و تلویزیون و مدرس رشته بازیگری است که در فیلم های متعدد، تعدادی نمایشنامه و مجموعه تلویزیونی ایفای نقش کرده است. از معروفترین نقش هایی که وی ایفا نموده نقش اول در مجموعه تلویزیونی ابن سینا است.
او بدلیل شرایط شغلی پدرش کودکی اش را در منطقه محروم زابل گذراند میگوید کودکی ام همراه با مار و عقرب و زیر آفتاب سوزان سپری شد.
وی تحصیلات ابتدائی و راهنمائی خود را در شیراز به اتمام رساند. او در سال ۱۳۵۶ از دانشکدهٔ هنرهای نمایشی دانشگاه تهران فارغ التحصیل شد و تحصیلات تکمیلی خود را در سال ۱۳۶۳ با کسب مدرک فوق لیسانس در رشته مدیریت فرهنگی به پایان برد.
بیوگرافی سوسن تسلیمی
سوسن تسلیمی متولد 18 بهمن سال 1328 در شهر رشت است. خانواده اش هم اهل هنر و سینما بودند. سوسن تسلیمی فعالیت هنری را از تئاتر و در سال 1350 شروع کرد و 2 سال بعد در همین رشته در دانشکده هنرهای زیبا تحصیل کرد.
سوسن تسلیمی در دوران دانشجویی و بعد از آن با افراد زیادی همچون داریوش فرهنگ، هرمز هدایت، بیژن مفید، مهدی هاشمی و بهرام بیضایی همکاری دارد. در سال 1357 سوسن تسلیمی نخستین بار وارد سینما شد و در فیلم بهرام بیضایی به نام چریکه تارا ایفای نقش کرد.
بیوگرافی علی نصیریان
علی نصیریان بازیگر سریال سربداران متولد 15 بهمن 1313 در تهران بازیگر ، نمایشنامه نویس و کارگردان سینما ، تئاتر و تلویزیون ایرانی است. دیپلمه هنرستان هنرپیشگی که با الگوی درسی کنسرواتوار هنرهای دراماتیک پاریس در ایران دایر شده بود می باشد و نشان درجه یک هنری معادل دکترا را دارد.
در پی کودتای 28 مرداد 1332، تئاتر سعدی به آتش کشیده شد و نصیریان به هنرستان هنرپیشگی که در آن زمان تنها مدرسه تئاتر ایران بود ، رفت. او با شرکت در آزمون ورودی و کسب نمره قبولی ، به دوره سه ساله این هنرستان وارد شد.
بیوگرافی محمدعلی کشاورز
محمدعلی کشاورز زادهٔ ۲۶ فروردین ۱۳۰۹ در اصفهان بود. او دارای نشان درجه یک فرهنگ و هنر جمهوری اسلامی ایران است. امروز (یکشنبه، ۲۵ خرداد ۹۹) و بعد از مدتی بیماری بر اثر کهولت سن در ۹۰ سالگی در بیمارستان آتیه تهران درگذشت.
او در شهر اصفهان و در محله سیچان به دنیا آمد و فرزند دوم خانواده کشاورز بود. خاندان وی اصالتاً از گرجی تبارانی بودند که در زمان شاه عباس به ایران آمده و مسلمان شدند. نام خانوادگی قبلی اصلانی بوده است؛ خاندانی که اکنون بخش قابل توجهی از جمعیت گرجیان اصفهان و فریدونشهر را تشکیل می دهند.
اولین فعالیت هنری وی بازی در تلهتئاتر «خودکشی» به کارگردانی علی نصیریان در سال ۱۳۳۹ بود و سپس در نمایشهایی همچون «ویولنساز کرهمونا»، «آنتیگون»، «آندورا»، «ادیپوس شهریار»، «بازی استریندبرگل» بازی کرد.
بیوگرافی فیروز بهجتمحمدی
فیروز بهجت محمدی بازیگر نقش طغای سریال سربداران در سال ۱۳۱۵ در تبریز زاده شد. پس از پایان تحصیلات دبیرستانی در سال ۱۳۳۸ به بازیگری تئاتر روی آورد و بازی در نمایشهای تلویزیونی و سینما را از سال ۱۳۴۸ آغاز کرد. در شهریور و مهر این سال در نمایش سلطان مار بازی کرد. نخستین فیلمش گاو بود که به رغم کوتاه بودن نقشش، حضوری به یاد ماندنی داشت. در سال ۱۳۵۳ نیز در فیلم شازده احتجاب بازی خوبی ارائه داد. او در همین سال در فیلم کوتاه شانزده میلیمتری کتیبه (فریبرز صالح)، براساس شعری از مهدی اخوان ثالث ظاهر شد که تهیه کنندهٔ آن تلویزیون ملی ایران بود.
بیوگرافی افسانه بایگان بازیگر سریال سربداران
افسانه بایگان از شناختهشدهترین بازیگران زن سینما و تلویزیون ایران است که در بیش از سه دهه سابقه بازیگری، در بیش از 70 پروژه سینمایی و تلویزیونی حضور داشته و در مقاطع مختلفی مورد توجه مخاطب ایرانی قرار گرفته است. بایگان که ریشه علاقهاش به هنر را در کودکی یافته است، درباره بازیگر شدن میگوید: «مادرم علاقه زیادی به موسیقی و بازیگری داشت و مشوق من برای یادگیری موسیقی و بازیگری بود. وقتی مادرم در قید حیات بود هیچگاه به بازیگری علاقه نداشتم. آنقدر خواست بازیگر شدن من در مادرم قوی بود که پس از فوتش این خواسته به من منتقل شد.»
عوامل پشت صحنه سریال سربداران
- کارگردان: محمدعلی نجفی
- نويسنده و مشاور کارگردان: كيهان رهگذار
- مدير فيلمبرداري: محمد زرفام
- موسیقی: فرهاد فخرالدینی
- فیلمبرداری و نور: احمد ابراهیمی – مسعود کرانی – یوسف وظیفه – محمد بخشی – سیاوش
- کارگردانی: علی ژکان – اصغر هاشمی – رضا ظهیری – صادق جلالی – افسانه بایگان
طراح لباس: ایرج رامین فر - طراحی: ایرج رامین فر – ابراهیم حقیقی – حبیب اله هوشیاران
- گریم: مسعود ولدبیگی – جلال الدین معیریان – بیژن محتشم
- تدوین: مهدی رجائیان
- مدیر دوبلاژ: علی کسمائی
- طراح: خسرو خورشیدی
- منشي صحنه : افسانه بايگان
- سرپرست تولید: علی عارف زاده
- مدیر تدارکات: هوشنگ فردوس
یکی از ویژگیهای مهم دهه ۶۰ پا گرفتن دوباره تولید فیلم و سریال در سینما و تلویزیون بود، چراکه باید مفاهیم اولیه این دو رسانه به گونهای بازتعریف میشدند تا با تغییر و دگرگونیای که در جامعه و مردم اتفاق افتاده بود، همساز شوند.
با توجه به اینکه الگوی روشن و قابل استنادی برای مجموعههایی مطابق با مفاهیم و دیدگاههای جدید در تلویزیون وجود نداشت این مسیر خواه ناخواه از میان تاریخ و مستندات گذشته عبور کرد.
شخصیتپردازی دراماتیک این مجموعه، منفی ترین کاراکترها را نیز ملموس و باورپذیر کرد و قهرمان و ضدقهرمان را به یک نسبت مورد توجه قرار داد. در این میان تصویری زمینی که از حماسه آفرینیهای مردم این سرزمین ارائه شد در کنار قرینهپردازی با شرایط روز کشور ـ در فاصله کوتاهی بعد از انقلاب و درگیر بودن همزمان با جنگ عراق ـ باعث شد مجموعه سربداران به عنوان یک سریال حماسی به دور از نگاه سطحی و اغراق شده در ذهن مخاطبان دیروز و امروز ثبت شود بخصوص در دهههای بعد، بیشتر مجموعههای تاریخی نوعی نگاه سهل، اغراق شده و سیاه و سفید نسبت به رویدادها و شخصیتهای منفی و مثبت داشتند که بیش از هر چیز نگاه سلیقهای به تاریخ را نشان میداد آن هم به منظور تغییر واقعیت نه الزام درام و داستانپردازی.