پیشرفت علم در صنعت ساخت و ساز باعث ایجاد تنوع در انتخاب سازه های مورد استفاده در سقف ها شده است در این مقاله با انواع مختلفی از سقفها در سازه ها از جمله سقف عرشه فولادی آشنا خواهید شد.
1. سقف کامپوزیت (مختلط)
این سقف یکی از سقف هایی ست که در اسکلت فلزی قابلیت اجرا را داراست. سقف کامپوزیت از فلز، بتن، تیر فرعی، برش گیر و آرماتور حرارتی تشکیل شده است. برای ایجاد سطحی یکپارچه و نازککاری در اجرای این سقف میتوان از سقف کاذب یا سقف رابیتس استفاده نمود.
مزایای استفاده ازسقف کامپوزیت:
- امکان بتنریزی چند سقف به طور همزمان
- عدم نیاز به شمع بندی
معایب استفاده از سقف کامپوزیت در ساختمانسازی:
- وجود محدودیت در اجرای دهانههای بلند
- عدم سازگاری در اسکلت بتنی
- وجود لرزش
- عدم وجود فضای کافی برای عبور تأسیسات در زیر سقف
2. سقفهای عرشه فولادی
سقف عرشه فولادی یکی از مناسبترین سقفها برای جایگزینی سقفهای تیرچه بلوک است. این سقفها با ورقهای گالوانیزه ذوزنقهای شکل ساخته شده و اجزای تشکیل دهنده آن میلگرد، بتن، ورق گالوانیزه، فلاشینگ و گلمیخ است. با به کار بردن انواع سقف عرشه فولادی میتوان در طبقات عملیات سقف گذاری و بتنریزی را به طور همزمان انجام داد. این سقفها هم در سازههای فولادی قابل اجرا بوده و هم میتوان در سازههای بتنی از آن استفاده کرد.
مزیتهای سقف عرشه فولادی:
- سرعت بالا در اجرا
- ایمنی بیشتر حین کار
- این سقفها دارای معایبی نیز هستند که شامل موارد زیر است:
- لرزش شدید آنها
- مشکل بودن اجرای این سقف
تفاوت سقف کامپوزیت با عرشه فولادی
- در انواع سقف عرشه فولادی به علت وجود ورقهای گالوانیزه، فاصله تیرچهها بیشتر است، درحالیکه در سقف کامپوزیت تیرچهها در فاصله یک متری از هم قرارگرفتهاند؛ که این فاصله در سقف عرشه فولادی میتواند ۲-۳ متر باشد.
- سقف عرشه فولادی به علت وجود ورقهای کنگرهدار نیازی به قالببندی با چهار تراش ندارد، ازاینرو سرعت اجرای آن بالاست. بهگونهای که میتوان تمامی طبقات را همراه بتنریزی نمود.
- در صورت استفاده از ورق گالوانیزه در سقف عرشه فولادی، امکان آلودگی صوتی و ایجاد سروصدا وجود دارد.
- در سقف کامپوزیت به برش گیر نیاز است. سقفهای عرشه فولادی نیز نوعی کامپوزیت هستند و نیاز به برش گیر دارند، اما برش گیر موجود در سقف کامپوزیت ناودانی است درحالیکه در سقف عرشه فولادی گلیمخ میباشد.
3. سقفهای تیرچه بلوک
یکی از رایجترین سقفهای مورد استفاده در ساختمانسازی سقف تیرچه بلوک است. سقفهای تیرچه بلوک تنها در سازههای بتنی قابل اجراست، اما در سازههای فلزی نیز میتوان از این سقفها استفاده کرد. این سقفها دارای وزن بسیار سبکی بوده و در برابر نیروهای وارد شده به آن از مقاومت زیادی برخوردار هستند. سقف تیرچه بلوک ازبتن، تیرچه، بلوک پرکننده، آرماتور تقویتی برش و آرماتور حرارتی تشکیل شده است.
مزایای استفاده ازسقف تیرچه بلوک:
- مقاوم در برابر آتشسوزی
- عایق رطوبتی
- عایق حرارتی
- وزن سبک
- عایق صوتی
- مقاوم در برابر فشار و نیروهای وارده
- هموار بودن سطح
معایب سقف تیرچه بلوک شامل موارد زیر است:
- قابل استفاده نبودن در دهانه بزرگ
- نیاز به صرف زمان زیاد برای اجرا
- نیاز به نیروی ماهر و متخصص برای اجرا
4. انواع سقف وافل (Waffle Roof)
این سقف وافل نوعی از سقف تیرچه بلوک است که در آن بهجای یونولیت از وافل (قالبهای موقت) استفاده شده است. عیب بزرگی که متأسفانه قالبهای مورد استفاده در سقف وافل بعد از مدتی کارایی خود را از دست داده و باید مجدداً نسبت به خرید سقف اقدام نمود. سقف وافل بیشتر برای سقف مکانهایی همچون فرودگاه، بیمارستان، سولههای صنعتی و غیره مورد استفاده قرار میگیرد.
مزایای سقف وافل:
- مقرون بهصرفه
- بتنریزی یکپارچه بدون استفاده از روان کننده
- ظرفیت حمل بار خیلی زیاد
- آسانی و سرعت در ساخت
- ظرفیت کنترل لرزش
- وزن سبک
- به مقادیر کمتری از بتن نیاز دارد.
5. سقف یوبوت (Ubot roof)
مشبک بودن این نوع سقف باعث شده است که برای سبک سازی دالهای سقف مورد استفاده قرار گیرند. استفاده از این سقفها تنها برای حذف بتن و ایجاد حفره درون دال صورت میپذیرد. سقف یوبوت بسیار در برابر خردشدگی و شکستگی حساس است، ازاینرو باید در هنگام اجرا و نصب آن مراقبتهای زیادی صورت پذیرد.
6. سقف پیش تنیده (Stretch ceiling)
در این سقف از کابلهایی با مقاومت کششی بالا استفاده شده است و دیگر خبری از آلماتور نیست. این کابلها توسط گرههای مخصوصی در دو انتهای تیر تثبیت و محکم شدهاند. ازاینرو پس از کشیده شدن کابل و رها شدن آن، تمایل به رسیدن به حالت اولیه و جمع شدن دارند. دلیل نامگذاری این نوع سقف فشاری دائمی و ثابتی است که در بتن ایجاد میشود بهگونهای که دلخواه و بهاندازه باشد. این سقفها مقداری از تنش ها و نیروهای کششی ناشی از بارهای زنده و مرده را خنثی میکند. از مزایای اجرای این سقفها میتوان به قابلیت اجرا در دهانههای زیاد با حداقل تعداد ستون اشاره کرد.
7. سقف کرومیت (Chromite roof)
انواع سقف کرومیت (تیرچه فولادی) فقط در سازههای فلزی قابل اجراست اما استفاده از آنها در سازههای بتنی، غیر مجاز نیست. کرومیت کاملاً شبیه به تیرچه بلوک است اما با آن تفاوتهایی نیز دارد.
تفاوت سقف کرومیت با تیرچه و بلوک:
- تیرچههای بتنی، پاشنه بتنی همراه با آرماتور دارد؛ اما سقف کرومیت از یک تسمه با میلگردهای زیگزاگی که نبشی بالا را به تسمه پایینی متصل میکند ساخته شده است.
- سرعت اجرای سقف تیرچه فولادی بسیار بیشتر از تیرچه بلوک می باشد. علت این امر این است که اجرای سقف تیرچه بلوک به علت نیاز به شمع بندی طبقه طبقه بوده اما اجرای انواع سقف تیرچه فولادی را میتوان همراه با بتنریزی انجام داد.
- فاصله تیرچهها در سقف کرومیت ۷۰ سانتیمتر است، اما در سقف تیرچه بلوک ۵۰ سانتیمتر میباشد. ازاینرو تعداد مصرف تیرچه در سقف کرومیت کمتر است.
- تیرچه بلوک نیاز به جک گذاری و شمع بندی دارد، اما سقف کرومیت نیازی به شمع بندی ندارد. علت شمع بندی این است که تیرچههای بتنی تحمل وزن بتن خیس را نداشته و باید حتماً از شمع بندی در زیر آنها استفاده کرد.
8. سقف روفیکس
سقف روفیکس در واقع همان نوع کامپوزیت است که در اجرای آن به جای تخته یا ورق، از یک صفحه فلزی مشبک که روفیکس نام دارد استفاده میشود. روفیکس نوعی قالب درجا است که برای اجرای سقفهای مرکب بتنی و دیوارهای یکپارچه از آن استفاده میشود. به عبارتی روفیکس نوعی دال مرکب بتنی محسوب میشود. در اجرای سقف روفیکس نیازی به جک و شمع نبوده و میتوان به طور همزمان بتن ریزی طبقات را انجام داد. این نوع مثل سقفهای تیرچه بلوک سبک وزن است و بار اضافی و مرده به سازه وارد نمیکند.
سخن آخر
امروزه استقبال از سقف های عرشه فولادی به صورت روزافزون در حال گسترش است. در این مقاله سعی شد به مزایا و معایب انواع سقف های امروزی بپردازیم.
انتخاب پیمانکار و مجریان سقف عرشه فولادی تاثیر بسزایی در مدت اجرا، کیفیت و دوام سازه و همچنین هزینه نهایی ساخت و ساز خواهد داشت. جهت کسب اطلاعات به روز و بیشتر در ارتباط با صنعت ساختمان سازی، میتوانید همراه آسمان خراش باشید و یا با کارشناسان آسمان خراش ارتباط تماس حاصل نمایید.