علت سقوط هواپیما ,جزئیات زنده ماندن چند مسافر بعد از سقوط هواپیما در مجله شبونه با ما همراه باشید
علت سقوط هواپیما و جزئیات زنده ماندن چند مسافر
چند روزی است که تیم های امداد از گروه های تجسس زمینی و هوایی ارتش، سپاه، اورژانس و هلال احمر و تیمهای کوهنوردی، یخ نوردی و جمعی از ساکنان محلی و تیمهای تکاوران کلاه سبز تیپ 65 نوهد ارتش،از هوا و زمین امداد رسانی و کشف لاشه هواپیما را شروع کردند و در نهایت محی سقوط و لاشه هواپیما به همراه پیکرهای مطهر مسافران را کشف کردند.علت سقوط هواپیما
شروع جست و جو و امداد
براساس برآوردهای مقدماتی مکان سقوط هواپیمای «ایتیآر 72» در منطقهای واقع در 120 کیلومتری سمیرم و در حوالی روستای قاسم لو، ارزیابی شده بود.علت سقوط هواپیما
نیروهای سپاه، ارتش، هلال احمر، بسیج، پلیس Police راهور، راهداری و یگانهای انتظامی با هماهنگی بخشداری و فرمانداری دناکوه و سمیرم برای جست و جو به منطقه اعزام شدند. بالگردهای سپاه و ارتش نیز به ترتیب به محل اعزام میشدند.
نحوه برخورد هواپیما
کاپیتان اردشیری گفت: قطعات هواپیما بدلیل برخورد هواپیما با برف( و نه صخره)، نمی تواند به فاصله دور پرتاب شود؛ لذا چهار لکه سیاه مشاهده شده در برخی تصاویر منتشره، نشان می دهد که این لکه ها، چهارنفر از سرنشینان هواپیما هستند که در حالت زخمی از هواپیما خارج شده اند.علت سقوط هواپیما
استاد باسابقه خلبانی کشور با تشریح دلایل احتمالی برخورد هواپیمایATR به کوه گفت:هواپیما در قسمت شرقی با سلسله قله های دنا برخورد کرده و نتوانسته به قسمت غربی که فرودگاه قرار دارد، برسد.
کاپیتان عین الله اردشیری، خلبان پیش کسوت کشور اظهار کرد: با بررسی تصاویری که تا ساعت ۱۲ امروز از محل حادثه منتشر شده، هواپیما اصلاً طرح تقرب برای فرود را انجام نداده است و روی NDB (دستگاه تقرب پرواز فرودگاه) نرفته است.علت سقوط هواپیما
وی که تعداد زیادی از سوانح هوایی کشور را بررسی کرده است، گفت: هواپیما در قسمت شرقی با سلسله قله های دنا برخورد کرده و نتوانسته قله را رد کرده و به قسمت غربی که شهر یاسوج و باند فرودگاه قرار دارد، برسد.علت سقوط هواپیما
وضعیت و شرایط خلبان در هنگام سقوط
او درباره «شرایط و تصمیمات احتمالی خلبان پیش از برخورد با کوه» گفت: خلبان از میان ابرها، زمین را مشاهده کرده و سریع ارتفاع را به ۱۰ هزار پا کاهش داده و زیر ابرها رفته است و تصور کرده می تواند با همین ارتفاع از زیر ابرها، خود را به فرودگاه برساند. خلبان روی دستگاه DME، فاصله هواپیما با فرودگاه را می دیده است. عقربه دستگاه ADF ، نیز سمت و جهت فرودگاه را نشان می داده است. بنابراین خلبان زمانی که ارتفاع کم کرده و زیر ابرها رفته است، تصور کرده با اطلاعات مذکور و در ارتفاع ۱۰ هزار پایی می تواند از جایی که ارتفاع سلسله قله های دنا کمتر است، عبور کرده و به سمت فرودگاه برود. اما در ۸.۵ مایلی فرودگاه با کوه برخورد کرده است.علت سقوط هواپیما
کاپیتان اردشیری ادامه داد: زمانی که برف می بارد و کوه و زمین پوشیده از برف است، از ارتفاع، نمی توان بین کوه و زمین تمایز قائل شد. به همین دلیل خلبان متوجه وجود قله در مقابل خود نشده است و زمانی متوجه قله در مقابل هواپیما شده است که فرصت کافی برای اوج گیری نداشته است.علت سقوط هواپیما
نشان زرد، محل برخورد هواپیما و دایره قرمز، فرودگاه یاسوج را نشان می دهد
وی درباره ارتفاع احتمالی هواپیما در هنگام برخورد با کوه گفت: هواپیما در هنگام برخورد با کوه حدود ۱۰ هزار پا ارتفاع داشته است. اما هواپیما تا زمانی که روی NDB فرودگاه قرار نگرفته باشد، اجازه ندارد ارتفاع خود را به کمتر از ۱۵هزار و ۵۰۰ پا کاهش دهد و در واقع قبل از قرار گرفتن روی NDB فرودگاه، حداقل ارتفاع باید ۱۵هزار و ۵۰۰ پا باشد.
این استاد کارآزموده خلبانی توضیح داد: کاهش ارتفاع هواپیما، الزاما ناشی از اشتباه خلبان نبوده و دلایل مختلفی می تواند عامل کاهش ارتفاع هواپیما باشد که «برخی» از این دلایل به این شرح است: ممکن است هواپیما در داخل ابرها با مشکلاتی مواجه شده و به اصطلاح به شرایط «STALL» یا «واماندگی» رسیده و با خارج شدن از کنترل، هواپیما به کوه برخورده کرده است. ممکن است سیستم ضدیخ هواپیما از کار افتاده باشد که در این صورت در عرض چند دقیقه، بدنه هواپیما از چندین تن یخ پوشیده می شود و هواپیما سنگین شده و نمی تواند ارتفاع را حفظ کند. ممکن است از کار افتادن یکی از موتورهای هواپیما نیز منجر به کاهش ارتفاع شده باشد.
وی درباره اینکه گفته می شود هواپیما با قله دنا برخورد کرده، نیز گفت: ما در این منطقه با سلسله قله های دنا روبرو هستیم و هواپیما با قله چهارم یا پنجم دنا ( از نظر ارتفاع) برخورده کرده است.
وی در توضیح بیشتر گفت: جایی که هواپیما برخورد کرده، از قله اصلی ۱۴۵۰۰ پایی دنا، ۲۰ مایل یا ۳۷ کیلومتر؛ از قله دوم ۱۴۱۰۰ پایی دنا، ۲۸ مایل یا ۵۲ کیلومتر؛ و از قله سوم ۱۴هزار پایی دنا، ۶مایل یا ۱۱ کیلومتر فاصله دارد.
کاپیتان اردشیری ادامه داد: جایی که هواپیما برخورد کرده، در ارتفاع حدود ۱۰ هزار پایی و احتمالا با قله های چهارم یا پنجم دنا است.
جزئیات سالم ماندن سرنشینان هواپیما
کاپیتان اردشیری همچنین گفت: قطعات هواپیما بدلیل برخورد هواپیما با برف( و نه صخره)، نمی تواند به فاصله دور پرتاب شود؛ لذا چهار لکه سیاه مشاهده شده در برخی تصاویر منتشره، نشان می دهد که این لکه ها، چهارنفر از سرنشینان هواپیما هستند که در حالت زخمی از هواپیما خارج شده اند. دو نفر از آنها فاصله کوتاهی را توانسته اند طی کنند و و دو نفر مسافت بیشتری را طی کردند.
این ۴ لکه از سرنشینان هواپیما هستند که در نهایت بدلیل خونریزی یا یخ زدن، نتوانسته اند ادامه مسیر بدهند.
وی ادامه داد: در عین حال امکان دارد سرنشینان سالم تری غیر از این چهار نفر، مسافت بیشتری را طی کرده باشند تا خود را به جایی مثلا روستای شرفی که از توابع روستای فده است، برسانند.
کاپیتان عین الله اردشیری، سال ها خلبان آزمایشگر سازمان هواپیمایی کشوری و مسئول بررسی تعداد زیادی از سوانح مهم هوایی کشور بوده است.
جزئیات روشن بودن گوشی یکی از مسافران ساعتها
محمد جواد آذری جهرمی، وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات نیز در یکی از شبکههای اجتماعی نوشت: «مطلع شدیم که تلفن همراه یکی از مسافران پس از ناپدید شدن هواپیما روشن بوده و تا ساعت هفت عصر همان روز در دسترس بوده و سپس بهدلیل احتمالی اتمام باتری خاموش شده است. موقعیت تلفن همراه در سایت روستای کهنگان سمیرم بوده است. ادعای یکی از خبرنگاران در خصوص تماس شهروندی از یاسوج به یکی از مسافرین و دو مکالمه 30 ثانیهای و 72 ثانیهای بررسی و بنا بر اطلاعات تماس ثبت شده، این ادعا تأیید شده است. تماس اول در ساعت 8:56 دقیقه در شمال پلیس راه نجف آباد به مدت 31 ثانیه برقرار و مکالمه دوم در ساعت 9:28 دقیقه و در منطقه روستای کهنگان بوده است. البته اظهارات خبرنگار مذکور مبنی بر ساعت ناپدید شدن صحت ندارد و بنا بر اظهارات سازمان هواپیمایی کشوری ساعت ناپدید شدن 9:34 دقیقه صبح بوده است. از طرفی اطلاعات سایتهای رصد پروازی در خصوص این پرواز نیز قابل دسترس است که اطلاعات منتشر شده، مطابق با اعلام رسمی سازمان هواپیمایی کشوری است بنابراین تماسهای مذکور قبل از سقوط بوده است. همکاران ما با استفاده از تحلیلهای فرکانسی و جهتیابی تلفن همراه مسافران مورد اشاره، مطابق عکسهای اول و دوم و سوم، منطقه احتمالی سقوط هواپیما را حدس زدهاند و در عکس چهارم تصاویر دقیق ماهوارهای این منطقه که از سازمان فضایی ایران در تعامل با فرانسویها دریافت شده است را مشاهده میکنید
اظهارات یک شاهد درباره پیکر مسافران
یکی از کوهنوردان حاضر در محل کشف پیکرهای سرنشینان هواپیمای مسافربری و لاشه هواپیما نیز مدعی شد هواپیما تا سقف زیر برف بوده و متلاشی شده است و برای پیدا کردن برخی مسافران باید تونل زد.
کشف 30 پیکر مسافر
با تلاشهای صورت گرفته تمامی نیروهای حاضردرمحل سقوط هواپیما، ۳۰ پیکر پیدا شد که از میان آنها ۱۵ پیکر براحتی و بدون انجام آزمایش دی.ان.ای قابل شناسایی هستند.ضمن اینکه طبق برنامهریزیهای صورت گرفته، اجساد صبح چهارشنبه منتقل خواهند شد. تمام تجهیزات لازم نیز برای انتقال اجساد به منطقه کشف لاشه هواپیما منتقل شدهاند. اما با توجه به غروب آفتاب و تاریکی هوا امکان پرواز بالگردها وجود نداشت و انتقال اجساد متوقف شد.ضمن اینکه در ارتفاعات دنا هم به سمت شمال و هم به سمت جنوب ارتفاعات مسیر بسیار صعب العبور بوده و سرمای هوا در آن منطقه بسیار شدید است.با وجود این چندین تیم در منطقه کمپ زدهاند و شب را در محل سقوط هواپیما خواهند ماند.تلاش برای کشف سایراجساد قربانیان نیز روز چهارشنبه ادامه خواهد یافت.