منور رمضانی معروف به «ننه حسن» یکی از نقاشان حرفه ای کشورمان که به صورت خود آموز و تجربی این حرفه را آموخته بود در سرخودآموخته در سن 84 سالگی درگذشت. به همین مناسبت مروری می اندازیم به آثار و زندگینامه این هنرمند خاص کشورمان که بدون شک پندهای زیادی میتوان از آن آموخت.
بانوی نقاشی که هرچند خیلی دیر پا به هنر گذاشت اما در همان دوران اندک آثار بسیار مهمی را در کارنامه خود به ثبت رساند.
بیوگرافی ننه حسن
منور رمضانی به ننه حسن شهرت داشت و در ۱۳۱۶ خورشیدی در سهرورد چشم به جهان گشود.
او ساکن شهرستان خدابنده در شهر قیدار از توابع استان زنجان بود که نقاشی به صورت تجربی و بدون حضور در کلاس های حرفه ای آمخت.
پیشنهاد میکنیم ببینید:
بیوگرافی حسن ارژنگ نژاد نقاش کیست |
بیوگرافی محمد محمدی طراح و نقاش |
بیوگرافی علی گلستانه هنرمند نقاش |
او نقاشی را در سن کهنسالی یعنی ۷۰ سالگی استارت زد.
موضوع نقاشیهای داستانها، باورها و شیوه زندگی مردم روستاهای آذربایجان بود که به عنوان سنت های ایرانی شناخته میشدند.
سوابق و آثار
جالب است بدانید قسمت زیادی نقاشی او را ادبیات شفاهی پیرامون او که در خطر فراموشی بودند، تشکیل میدهد.
حسن رجبی پسر او نیز در زمینه نقاشی فعالیت میکرد که البته در هنر نقاشی به مادرش کمک شایانی کرد.
حسن یک نمایشگاه برای مادرش در سال 1393 برگزار کرد از آثار مادرش که به نام گالری شیرین نامگذاری شد میگوید:
مادرم در سال ۸۷ نقاشی را آغاز کرد و افکار خود را بر روی کاغذ نقش داد من زمانی علاقه و استعداد مادرم را مشاهده کردم لوازم مورد نیاز را در اختیار او قرار دادم و و توضیحاتی درباره استفاده از این لوازم به او دادم حالا او با موارد مجزایی همچون اکریلیک فعالیت میکرد. در سال ۷۸ بنده با سیاهقلم نقاشی میکشیدم و مادرم در کنار من کارهای دیگر ی را انجام میداد که نشان میداد استعداد زیادی در نقاشی دارد. کارهایش از دید من خیلی خاص بودند پس تشویقش کردم که بیشتر کار کند و نقاشی بکشد.
وی افزود: «داستانها و خاطرات دوران مختلف زندگی، اسطورههای ملی و بومی و خوابهایی که مادرم میبیند بیشترین تاثیر را در نقاشیهایش دارد. مادرم از هفت سالگی قالی میبافت. نقشهایی که آنها در قالیهایشان میبافتند سینه به سینه منتقل شده و به او رسیده است و حالا او آنها را روی بوم میآورد. او برای قالیبافی خودش رنگ درست میکرد و همین باعث شد مادرم در زمینه رنگ استاد باشد و دنیای آنها را خوب بشناسد. کار مادرم کاملا تجربی بود. نقشهایی که در قالیهایش به کار میبرد امروزه درنقاشیهایش دیده میشود. او پس از چند سال برای خودش یک سبک خاص دارد و کاملا خلاقانه کار میکند.»
وی به زندگی پر فراز و نشیب مادرش و رابطه آن با آثار و مفاهیم نقاشیهای او اشاره کرد و گفت: مادرم سرشار از تجربیات و آموختههایی است که از قدیم و از گذشتگان خود به ارث برده است که این آموختهها شامل داستانها و آیینهای کهن است که این دانستههای ذهنی مادرم را میتوان در قالب آثار نقاشی دید، دانستههایی که نشاندهنده اصالت هنری مادرم است.
ننه حسن خودش هم برای نمایشگاهش در خانه هنرمندان تهران حضور داشت. افتتاحیه شلوغ بود و همه از دیدن ننه حسن و آثارش خوشحال بودند. او هم مشغول نقاشی کردن از فضای نمایشگاه بود.