مرضیه دباغ کیست
مرضیه حدیدچی ملقب به مرضیه دباغ 84 سال سن داشته و اولین و آخرین فرمانده سپاه است و 8 فرزندش را در دفاع مقدس از دست داده و شهید شده اند. او بعد از انقلاب با حضور در دوراه های زمی و نظامی سپاه پاسداران فنون نظامی را یاد گرفت و موفق شد که به عنوان اولین زن فرمانده سپاه انتخاب شود در ادامه مجله شبونه به بیوگرافی مرضیه دباغ خواهیم پرداخت.
بیوگرافی مرضیه دباغ
مرضیه حدیدچی ملقب به مرضیه دباغ در سال ۱۳۱۸ در همدان دیده به جهان گشوده است و تحصیلاتش در حد خواندن در مکتب خانه میباشد،اما تلاش بسیار نمود تا نوشتن را یاد بگیرد.
مرضیه دباغ بعد از پیروزی انقلاب به خاطر سوابق در آموزشهای نظامی و رزمی در تشکیل سپاه پاسداران انقلاب اسلامی نقش بسزایی داشته است.
وی قرآن و نهج البلاغه و مفاتیح الجنان را در کنار پدر خود آموزش دید و در سنین نوجوانی در حالی که ۱۴ سال سن داشت با محمد حسن دباغ ازدواج نمود و در سال ۱۳۳۳ به تهران سفر نمودند.
مرضیه دباغ در تهران دروس حوزوی را دنبال کرد و در ادامه تحصیلات فقه اصول و اخلاق را یاد گرفت و دروس پایینتر را آموزش داد.
ایشان بعد از فوت سید حسین بروجردی و شروع نهضت روحانیون، با امام خمینی آشنایی پیدا کرد و در سال ۱۳۴۲ اولین مرتبه وی را در قم دیدار نمود.
سوابق و فعالیت ها
این چهره مبارزه و انقلابی، پایگاههای کارهای بسیاری در کشور ایران را به وجود آورد و کارهای ایشان که زیر نظارت ساواک بود، در سال ۱۳۵۲ ساواک ایشان را بازداشت کرد و او را بسیار شکنجه و راهی زندان کردند و اینکه دختر ایشان را هم بازداشت و به همراه مادر خود بسیار شکنجه دادند.
آزادی و بازداشت و شکنجه دوباره خانم دباغ و عفونت کردن جراحتهای ایشان محکوم شدند وی را به ۱۵ سال زندانی را به یک سال و چهار ماه تغییر داد و سبب آزادی ایشان گردید.
دیدار با امام خمینی
خانم مرضیه دباغ بعد از بهبودی از کشور ایران خارج شد و بعد از سفر به لندن و سوریه در نجف با امام خمینی دیدار کرد و بعد از سفر امام خمینی به فرانسه ایشان نیز به پاریس رفت و فعالیتهای داخلی منزل امام را عهدهدار شد و امام به ایشان لقب خواهر طاهره را دادند.
همچنین ببینید:
مادر شهید فهمیده درگذشت + بیوگرافی مادر شهیدان فهمیده
بیوگرافی شهید عبدالرسول زرین تک تیرانداز و همسر و فرزندان +عکس
بیوگرافی شهید روح الله عجمیان کیست فیلم شهادت در کرج +عکس
مرضیه دباغ بعد از پیروزی انقلاب به خاطر سوابق در آموزشهای نظامی رزمی، در متشکل شدن سپاه پاسداران انقلاب اسلامی نقش تاثیرگذاری داشته است.
ایشان به حکم جواد منصوری، اولین فرمانده سپاه در کنار حسن لاهوتی، نماینده امام خمینی در سپاه، ماموریت پیدا کرد تا به تشکیل سپاه غرب کشور ایران فعالیتهایی انجام دهند.
مرضیه دباغ فرماندهی سپاه همدان
خانم مرضیه دباغ بعد از برپایی سپاه و تشکیلات مرکزی در استان کردستان، فرماندهی سپاه همدان را از سال ۱۳۵۹ تا ۱۳۶۱ عهدهدار شد و در شهر همدان در مبارزه با شورشها و آشوب طلبیهای فقههای ضد انقلاب و دموکراتها و قاچاقچیهای اسلحه و مواد مخدر حاضر بود و دو مرتبه به خاطر توطئه سوء قصد به جان ایشان کردند که خوشبختانه موفق نشدند.
وی در سال ۱۳۶۱ در یک عملیات گشت و شناسایی در غرب کشور ایران، به خاطر مورد هدف قرار گرفتن ترکش خمپاره از سوی پا زخمی شد، بعد از آن با فاصله گرفتن از فرماندهی سپاه همدان، وظایف بسیج خواهران در تهران را بر عهده گرفت.
او در جمعیت بانوان جمهوری اسلامی ایران که از سال ۱۳۶۵ به دبیر کلی زهرا مصطفوی فرزند امام خمینی ساخته شد، به عنوان قائم مقام مشغول به کار بود.
زنده یاد مرضیه حدیدچی ملقب به مرضیه دباغ با داشتن هشت فرزند یک پسر و هفت دختر، زندگی ایشان وقف مبارزه با رژیم ستم شاهی شده بود و اینکه امورات منزل و فرزندان را هم با توجه بسیار دنبال میکرد.
مرضیه دباغ از قبیل بنیانگذاران سپاه پاسداران انقلاب اسلامی ایران میخوانند، زنده یاد خانم حدیدچی نخستین و آخرین بانویی بود که فرماندهی سپاه را عهدهدار بود.
خانم حدیدچی تنها بانویی بود که به عنوان یکی از نمایندههای جمهوری اسلامی، پیام حضرت امام رحمت الله را در سال ۱۳۶۷ به گوش گورباچف رسانید.
ایشان هنگامی که در زندان کچویی در حین سرکشی به بندها بود، اعلام نمود امام ماموریتی به ایشان داده و بایستی در کنار آیت الله جوادی آملی و محمد جواد لاریجانی به شوروی برود.
این زن مبارزه کشور ایران که نام ایشان قسمتی از تاریخ مبارزات سیاسی، اجتماعی و فرهنگی ما میباشد، به خاطر اینکه ایشان در فرازهای برتر تاریخ انقلاب اسلامی در یادها ماندنی است، ایشان تنها محافظ بانو امام خمینی رحمت الله میباشد.
شکنجه توسط ساواک
البته مرضیه دباغ در کنار دختر خود رضوانه بسیار از طرف ساواک شکنجه شدند، ولی سهم وی از انقلاب فقط شکنجه و زندان نبوده است، او برای تامین هزینه چند خانواده که سرپرستی آنها را از زمان نمایندگی مجلس عهدهدار بود، به اجبار مسافرکشی میکرد.
خانم دباغ در این عرصه در گفتگویی بیان کرده بود: در دوره دوم نمایندگی خود در مجلس شورای اسلامی هر ماه پولی را برای کمک به چند خانواده کنار میگذاشتم. دوره نمایندگی که به اتمام رسید به آن صورت پولی برایم نمیماند که به آنان یاری برسانم. به خاطر همین شبهابعد از اینکه که فرزندانم وهمسرم میخوابیدند، با خودرو به فرودگاه یامین آزادی میرفتم و مسافر کشی میکردم، زمانی که این خبر به گوش مردم رسید، آقا «رهبری» بسیار ناراحت شدند و گفتند: مخارج این سه خانواده بر عهده من و شما دیگر حق ندارید مسافرکشی نمایید.
اینکه زندگی پر از اتفاق این چهره بانوی مبارز، شجاع و قهرمان به اتمام رسیده است،زندگی که از ایشان یک نمونه بارز از یک بانوی مسلمان انقلابی مومن مجاهد فعال ساخته و ایشان را الگوی استقامت و دیانت برای نسلهای تازه ما کرده است.
مبارزه مسلحانه، زندانی سیاسی، شکنجه نائل شدن به درجه جانبازی یک تعداد از کارهای خواهر طاهره در رابطه با انقلاب اسلامی میباشد.
درگذشت و فوت
خانم دباغ بعد از سپری کردن یک دوره بیماری در تاریخ ۲۷ آبان ماه سال ۱۳۹۵ در حالی که ۷۷ سال سن داشت چشم از جهان فرو بست و بعد از تشییع، پیکر وی را در حرم امام خمینی دفن کردند.