در گذرگاه پرپیچوخم زندگی، گاه زوجین به بنبستهایی میرسند که ادامه زندگی مشترک را غیرممکن میسازد. در چنین شرایطی، جدا شدن بهعنوان راهحلی تلخ اما گاه ضروری، مطرح میشود؛ اما این کار همیشه به معنای جدایی پرمخاطره زوجها از یکدیگر نیست. طلاق توافقی بهعنوان نوعی از طلاق، فرصتی برای جدایی مسالمتآمیز و بدون تنش را فراهم میکند. در این نوع، زوجین با آگاهی و رضایت کامل، بر سر تمامی مسائل مربوط به جدایی، به توافق میرسند. در صورت تمایل، انتخاب وکیل متخصص در امور خانواده و طلاق، یاریگر شما در گذراندن این فرایند پیچیده خواهد بود.
چرا باید از وکیل برای طلاق توافقی کمک بگیریم؟
طلاق چه توافقی و چه غیر توافقی، میتواند فرایندی پیچیده و پراسترس باشد. در این میان، وکیل طلاق توافقی یا طلاق فوری میتواند به شما در زمینههای مختلف یاری رساند و از حقوق شما در طول این فرایند دشوار محافظت کند. وکیل بهطور کامل با قوانین و مراحل قانونی مربوط به این امر آشناست و توانایی حمایت شما را در تمام مراحل دارد؛ با انجام امور حقوقی و اداری مربوط به جدایی، ازجمله تنظیم شروط طلاقنامه، ثبت دادخواست و پیگیری پرونده، روند طلاق را برای شما تسهیل و تسریع میکند.
یکی از وظایف اصلی وکیل، دفاع از حقوق شما در طول این فرایند است. این امر بهخصوص در زمینههای مهمی مانند مهریه، حضانت فرزند و تقسیم اموال از اهمیت بالایی برخوردار است. در چنین شرایطی، وجود یک وکیل میتواند بهطور قابلتوجهی در کاهش استرس و اضطراب شما مؤثر باشد. با ارائه راهنمایی و مشاورههای لازم، شما را در این مسیر دشوار یاری میکند و به شما کمک میکند تا با آرامشخاطر تصمیمات درست را اتخاذ کنید.
یکی از مهمترین تعهدات وکیل در قبال موکل، حفظ محرمانگی اطلاعات اوست. وکیل موظف است که تمام اطلاعاتی را که از موکل خود در جریان انجام وظایفش بهدست میآورد، بهصورت محرمانه نگه دارد و بدون رضایت او، آنها را به هیچکس افشا نکند و این امر باعث اطمینانخاطر موکلان میشود. گروه وکلای خانواده متشکل از وکلای مجرب و متخصص در زمینه طلاق توافقی است که میتوانند در تمام مراحل این فرایند، یاریرسان شما باشند.
توافقات در فرایند طلاق توافقی
در طلاق فوری، زوجین باید پیش از مراجعه به دادگاه در مورد تمامی مسائل مربوط به جدایی با یکدیگر به توافق برسند. این توافقات باید بهصورت کتبی تنظیم شده و به امضای هر دو طرف برسد. موارد مهمی که باید در توافقنامه ذکر شوند، عبارتند از:
مهریه: زن و شوهر باید در مورد مهریه به توافق برسند که میتواند شامل پرداخت کامل مهریه، بخشش قسمتی از مهریه یا تقسیط مهریه باشد.
حضانت فرزند: اگر زوجین فرزند مشترک دارند، باید در مورد حضانت او به توافق برسند. این توافق میتواند شامل حضانت کامل یکی از زوجین بر فرزند، حضانت مشترک یا حضانت تناوبی باشد.
نفقه: اگر زن و شوهر تمایل به پرداخت نفقه به یکدیگر داشته باشند، باید در مورد میزان و نحوه پرداخت آن صحبت کنند و به نتیجه برسند.
استرداد جهیزیه: طبق قانون مدنی ایران، جهیزیه متعلق به زن است و او حق دارد که بعد از طلاق، جهیزیه خود را از شوهر مطالبه کند. این حق حتی درصورتیکه طلاق به درخواست زن باشد نیز وجود دارد.
مدارک لازم در طلاق توافقی
طلاق توافقی فرایندی مسالمتآمیز برای جدایی زوجینی است که بر سر مسائل مربوط به طلاق، از مهریه، حضانت فرزندان و اموال مشترک، به نتیجه رسیدهاند و میتوانند بهطور قانونی و بدون چالش از یکدیگر جدا شوند. برای انجام این کار، به مدارک زیر نیاز دارید.
اصل و کپی شناسنامه و کارت ملی زوجین: اطلاعات هویتی زوجین برای احراز هویت و ثبت طلاق ضروری است.
اصل و کپی عقدنامه: سند ازدواج نشاندهنده وقوع عقد نکاح بین زوجین است.
توافقنامه طلاق توافقی: این توافقنامه باید به امضای هر دو طرف و دو شاهد برسد و شامل مشخصات توافق درمورد مهریه، حضانت فرزندان، اموال مشترک و جهیزیه است.
گواهی عدم بارداری زن: این گواهی باید از پزشکی قانونی یا یکی از مراکز بهداشت معتبر دریافت شود؛ البته در برخی از استانها ارائه این گواهی الزامی نیست.
مهلت اجرای حکم طلاق توافقی در ایران
طبق قانون حمایت از خانواده مصوب سال 1391، مدت اعتبار حکم طلاق توافقی شش ماه پس از تاریخ ابلاغ رأی فرجامی یا انقضای مهلت فرجامخواهی است. بهعبارتدیگر، زوجین از زمان ابلاغ حکم که به آن گواهی عدم امکان سازش نیز گفته میشود، 6 ماه فرصت دارند تا به یکی از دفاتر طلاق مراجعه و صیغه را جاری کنند.
البته اگر یکی از زوجین به حکم اعتراض داشته باشد، میتواند ظرف 20 روز از تاریخ ابلاغ رأی به آن اعتراض کند. در این صورت، تا زمان رسیدگی به اعتراض و صدور رأی نهایی، اجرای حکم به تعویق میافتد. برخلاف طلاقهای یکطرفه، در این نوع طلاق، حضور هر دو زوج در دفتر طلاق الزامی نیست. یکی از زوجین با دردستداشتن اصل حکم و سایر مدارک میتواند بهتنهایی برای جاریشدن صیغه مراجعه کند.
عده در طلاق توافقی
عده در طلاق فوری همانند سایر انواع طلاق، به معنای دورهای است که زن باید پس از جدایی صبر کند و از ازدواج مجدد خودداری کند. مدتزمان عده در طلاق توافقی به شرایط زن بستگی دارد.
- زنان با عادت ماهیانه: اگر زن در سن باروری باشد و عادت ماهیانه ببیند، باید تا پایان سه دوره یعنی حدود سه ماه و ده روز عده نگه دارد.
زنان یائسه: زنانی که یائسه شدهاند، معمولا بعد از 50 سالگی یا بهطورکلی عادت ماهیانه نمیبینند، باید سه ماه عده نگه دارند. این مدت از تاریخ طلاق محاسبه میشود.
- زنان باردار: زن باردار تا زمان وضعحمل عده نگه میدارد. حتی اگر سقطجنین اتفاق بیفتد، زن باید تا پایان عده صبر کند.
در طول دوره عده، زن و شوهر به منزله زوج شناخته نمیشوند و هیچیک از حقوق و تکالیف زوجیت را نسبتبه یکدیگر ندارند. زن در طول دوره عده باید در محل سکونت خود بماند و از مسافرت و خروج از منزل بدون اجازه شوهر خودداری کند. شوهر موظف است در طول دوره نفقه زن را پرداخت کند، مگر اینکه زن مهریه خود را بهطور کامل بخشیده باشد.
سخن پایانی
طلاق توافقی بهعنوان روشی مسالمتآمیز و کمدردسر، فرصتی را برای جدایی زوجین با حفظ احترام و بدون نیاز به کشمکشهای حقوقی و روانی طاقتفرسا، فراهم میکند. گروه وکلای خانواده در این مسیر دشوار در کنار شما خواهد بود تا با دلسوزی و تخصص خود، شما را بهسوی آیندهای روشنتر راهنمایی کند. این گروه با تلاش برای حفظ حقوق موکلین خود و انجام امور حقوقی در کوتاهترین زمان ممکن، به شما کمک میکنند تا هرچه سریعتر از این بحران عبور کرده و به آرامش و ثبات در زندگی خود دست یابید.
منبع: گروه وکلای خانواده